Ако търсите съвети как да направите тиймбилдинга по-забавен и ефективен, то сте попаднали на правилното място! В тази публикация в блога ще обсъдим някои идеи, които ще помогнат на екипа ви да работи заедно по-добре. Ще говорим и за начините да направим изживяването по-приятно за всички участници.

Продължавайте да четете, за да научите повече!

Защо да организираме тиймбилдинг?

Често инициативата за тиймбилдинг идва от самите служители, а тяхното желание пък е добре дошло за мениджърите, които търсят начини да подобрят ефективността или  атмосферата в офида. Тиймбилдингът е чудесно начало за това. Активностите за изграждане или сплотяване на екип могат да помогнат на служителите да научат повече един за друг, да бъдат по-толерантни едни към други и в крайна сметка да работят заедно по-ефективно. 

Но не всички тиймбилдинг дейности са еднакво подходящи за колектива – някои са по-забавни, други – екстремни, трети – съвсем лежерни. В тази публикация в блога ще обсъдим някои съвети как да направим тиймбилдинга приятен и ефективен за всеки участник, независимо дали работите в голяма фирма или в бутикова агенция или малък стартъп.

Съвети за организиране на тиймбилдинг

Всеки трябва да има “роля” и да бъде полезен

Едно от най-важните неща, които трябва да запомните, когато организирате тиймбилдинг събитие, е да гарантирате, че всеки има своя “роля” и се чувства полезен в занятията и активностите през деня. Това може да стане чрез възлагане на задачи въз основа на индивидуалните силни и слаби страни на участниците. Не искате да дадете на аналитичен човек непосилна задача, свързана с твърде много креативност – излизането от зоната на комфорт е полезно, но не трябва да обезкуражава никого. Разпределяйки предварително ролите, вие не само ще направите събитието по-продуктивно, но и по-приятно за всички участници.

Създайте среда на партньрство и сътрудничество

Друг съвет е да се съсредоточите върху създаването на среда на доверие и сътрудничество. Това може да стане чрез организиране на дейности, които насърчават работата в екип и комуникацията. Освен това е важно да предоставите достатъчно възможности за обратна връзка, така че членовете на екипа да се чувстват комфортно да споделят своите мисли и идеи. Така ще демонстрирате на колектива как обратната връзка може да спомогне за изпълнението на задачите, а и ще покажете, че няма нищо страшно в “критиката”, когато е градивна и поднесена правилно.

Игрите и заниманията трябва да имат общо с компанията и фирмените цели

Едно от най-важните неща, които трябва да имате предвид, когато планирате тиймбилдинг дейност, е да се уверите, че тя отговаря на целите и задачите на вашия екип. Дейността трябва да е нещо, което ще им помогне да научат повече един за друг и своите силни и слаби страни. Това също трябва да бъде нещо, което те могат да използват в кариерата си или просто в ежедневието си в компанията. Ако организирате нещо, което е твърде “далеч” от фокуса на фирмата, ситуацията ще бъде леко неловка.

Всичко е време: Time Management

Помислете добре колко време имате за тиймбилдинг дейността, която сте планирали. Не искате да планирате нещо, което ще отнеме твърде много време, но също така не искате да е толкова кратко, че да не постига нищо. Намерете баланс, който работи за вашия екип, и се придържайте към него. Не губете времето на хората, не ги карайте да чакат да организирате нещо с часове – това изглежда непрофесионално и лишава от усещането за спонтанност и забава.

Поощрявайте с награди

Един от начините да направите тиймбилдинга забавен и ефективен е чрез включване на игри, които насърчават участието с награда. Помислете и за атрактивен начин, по който да раздадете награди за отборите, които се представят най-добре. Може да сътворите цяла официална церемония или стълба на победителите. Това ще даде на всеки мотивация и конкретна награда, към която да се стреми отборът и ще направи събитието по-конкурентно. 

Пренесете тиймбилдинг игрите и в офиса

И накрая, можете също да опитате да включите някакъв вид тиймбилдинг дейност и в ежедневието на вашата компания. Например, можете да имате винаги определена играм определяща „екип на седмицата“, където отборът, който изпълни най-много задачи за една седмица, получава награда. Правейки това, вие със сигурност ще дадете екстра стимул за изпълнение на работните ангажимента в колектива. Има разнообразие от различни игри и дейности, които насърчават работата в екип, така че не би трябвало да е твърде трудно да намерите такава, която да е подходяща за вашия екип.

Тиймбилдинг преживявания без нужда от организация

Ако искате да сте сигурни, че всичко ще протече “по мед и масло”, препоръчваме да се доверите на професионалисти. Разгледайте възможностите за тиймбилдинг преживявания от GiftTube. В тях ще намерите множество оригинални и неповторими идеи като:

  • Арт групови преживявания и изкуство
  • Дегустации
  • Антистрес и релакс пакети
  • Екстремни преживявания
  • Активности за тиймбилдинг на закрито и в офиса
  • Спортни надпревари
  • Игри
  • Онлайн събития и още…

Има много ползи от добре организирания тиймбилдинг, включително подобряване на комуникацията и сътрудничеството между членовете на екипа, подобрен морал и засилени взаимоотношения. След един ретрийт и игри, екипът се чувства по-близък, свързан, сякаш всички са “на една страница” и следват общи ценности.

Когато служителите се чувстват като част от екип и че техните колеги са инвестирани в техния успех, е по-вероятно да бъдат продуктивни и ангажирани. Добрите екипи винаги се подкрепят един друг и мотивират, все пак! Освен това, тиймбилдингът може да помогне за намаляване на нивата на стрес и да насърчи здравословния баланс между професионалния и личния живот.

Едно от най-важните предимства на тиймбилдинга е, че може да помогне за насърчаване на чувството за доверие сред колегите. Доверието е от съществено значение за ефективно функциониране на всеки екип и е особено важно в ситуации, в които хората трябва да разчитат един на друг, за да свършат работата. Като участват в дейности, които изискват сътрудничество и работа в екип, служителите могат да се научат да се доверяват един на друг и да изграждат силни работни взаимоотношения.

Забавлявайте се!

Независимо какъв тиймбилдинг организирате и каква е целта ви, не забравяйте да се забавлявате! Целият смисъл на тиймбилдинга е да обедини хората и да създаде положителна среда за доверие и обмен на положителни емоции. Ако не се забавлявате, вероятно и вашият екип няма да го направи. Имайки предвид тези съвети, вие със сигурност ще сте на път да организирате успешно и приятно тиймбилдинг събитие! 

Имате ли други съвети как да направите тиймбилдинга по-забавен и ефективен? Споделете ги с нас в коментарите по-долу! И ако търсите още идеи, не забравяйте да разгледате тиймбилдинг преживяванията на Gift-Tube!